zondag 30 november 2014

sok



De eerste sok is in gebruik genomen. En zo te zien zit ie lekker.

vrijdag 28 november 2014

sokken breien







Dat is één! Een echte oefen-sok; met fouten. Die horen in oefen-sokken. Zonder fouten geen oefen-sok. Het geweldige van sokken is, dat die foutjes in je schoen toch niet te zien zijn. 
Op naar de tweede sok.
Dat toch ooit is uitgedokterd hoe je zo'n sok precies om (allerlei verschillende maten!) voeten kon laten passen! Je reinste beeldhouwwerk!
Joke van Leeuwen schreef een geweldig sokken-gedicht. Het heet "Sokke" en je vindt het hier:
http://www.poezie-leestafel.info/joke-van-leeuwen

donderdag 27 november 2014

aalscholver

 Het fijne van werken met losse onderdelen is, dat je net zo lang kunt schuiven tot je tevreden bent. Ik vind het vreselijk spannend om te zien hoe een beeld bij iedere verandering van sfeer wisselt. Doe ik het zo:
 of zo
 of zo
 of wordt het toch.......
Voorlopig ga ik voor de laatste afbeelding. Misschien vooral omdat die mij aan een bijzonder moment herinnert.
In mijn verbeelding is dit al een hele serie over het Zuidlaardermeer....op papier duurt dat nog wel even.....

dinsdag 25 november 2014

Educare





Dagen vol "blije post", gister werden de nieuwe Thijm kerstkaarten bezorgd, vandaag viel de Educare op de mat. [Hierboven een paar foto's en een illustratie die ik voor deze Educare maakte]. Een heerlijk thema: nestwarmte. En weer even inspirerend als altijd. Vaders, moeders, opa's, oma's, meesters, juffen, kraamvrouwen en verder iedereen die kinderen een warm hart toedraagt: neem hier eens een kijkje: www.educare.nl of hier www.opgroeieninverbondenheid.nl  Er wordt ondertussen alweer hard gewerkt aan het nummer voor januari.

maandag 24 november 2014

kerstkaarten kabouter Thijm








Hoera! Ze zijn er en ze zijn mooi geworden! De kerstkaarten zijn te bestellen via mijn website www.admarkwant.nl . Via het bestelformulier of via contact.

zaterdag 22 november 2014

poes


Poes

Hoe je schaduw
op vier poten
over de mat glijdt

en daarna jij


Een in woord en beeld gevangen momentje. 
Ik gebruikte de techniek van papier of glasplaat inrollen om figuren uit te knippen al voor mijn illustraties voor de kinderkookpagina van de Educare. Deze week vond ik dit: 
 De prachtige illustraties van Fleur van der Weel gaven me opeens een heel nieuwe impuls.

dinsdag 18 november 2014

en de kleur is.......






En de kleur is.....niet groen!
Ik had - gewoon een lap in het verfbad gedaan
           - een bundel gemaakt en in het verfbad gedaan en
           - een bundel gemaakt en boven het verfbad in de stoom gehangen
De gestoomde bundel geef ik nog wat tijd, die pak ik nog niet uit. [Alle lappen waren bourette zijde],
Wat ik erg verrassend vond was dat er een aantal Chinese karakters voor "boom" waren ontstaan door de afdruk van de nerven! Bijzonder!

zondag 16 november 2014

eco-print, vervolg




Tijdens de boswandeling vond ik [behalve een schaap] ook nog een plek bezaaid met blad van de rode esdoorn [de esdoorn waar de bladeren vanaf gewaaid waren, stond er ongetwijfeld ook maar ik was zo verrukt over het prachtige blad dat ik die boom over het hoofd gezien heb]. Met dat blad heb ik ook een eco-bundel gemaakt. Die ziet er nogal veelbelovend uit! Nu moet ik een maand geduld hebben tot ik alle bundels kan uitpakken.

eco-print




In de regen elzenproppen en elzenblad geraapt voor een cold-bundled eco-print. Ik had een meter [pongee] zijde besteld maar wou dat ik er tien had besteld! Ook nog een bundel gemaakt met wilgenblad. Daar verwacht ik niet veel van maar ik moest het gewoon proberen; een proefje mag mislukken, toch?! Ik vind de vorm van wilgenblad zo mooi.

woensdag 12 november 2014

schets kabouter Thijm

Als ik aan een tekening begin, heb ik vaak een heel vol beeld voor ogen. Thijm  met een complete omgeving en allerlei dieren bijvoorbeeld. Maar als ik dan ga tekenen, valt er steeds meer af. De omgeving laat ik achterwege, dieren laat ik weg. Er valt steeds van alles af tot ik een heel eenvoudig beeld over heb. Het is gedeeltelijk een bewuste keus en gedeeltelijk gebeurt het gewoon zo.

dinsdag 11 november 2014

regenboog sokken

In het kader van lange winteravonden- koude voeten had ik me opgegeven voor een cursus sokken breien volgens de methode "tenen-eerst". Op rondbreinaalden. Ik houd enorm van prutsen maar niet van priegelen en breien op vier naalden vind ik echt gepriegel. Al sokken breiend  leerde ik vanochtend ook nog "beschaafd" te breien, echt "damesachtig" te breien. Met de draad over mijn linker wijsvinger. Nu hoef ik niet langer te breien als een klapwiekende vogel, met wijde armgebaren en zwevend breiwerk (hoe kan het dat ik dit niet eerder deed.....!) Heerlijk: eerst lekker breien met al die toverbal kleuren en dan straks ook nog van die geweldige sokken kunnen dragen. En leuk om zelfgebreide regenboog sokken cadeau te kunnen geven!

maandag 10 november 2014

plantaardig




Dit weekend een magisch potje klaargemaakt volgens de cold-bundled eco-print methode van India Flint. Met eikenblad, azijn en een versleten zijden kussenhoes uit grootmoeders kastje.
Een  heel deftige enveloppe genaaid van een heel klein lapje plantaardig geverfde zijde en cottolin [nee, ik weet niet meer waar ik het mee verfde maar echt, vanaf nu ga ik alles zorgvuldig bijhouden.....]. Let op het grappige vogelpoot-steekje van de knoop.....
En hapa-zome enveloppen gevouwen van handgeschept plantaardig papier.
En dat allemaal omdat ik deze zomer op zoek was naar de goede kleur plantaardig groen voor een broek voor kabouter Thijm. Dat bracht me op de rode azerblaadjes, die brachten me bij het boek van India Flint dat in de kast lag en..... nou ja, daarna was er alleen nog een hoop enthousiasme.

donderdag 6 november 2014

kerstkaart/winterkaart kabouter Thijm

          En dat is drie....De eerste keer dat ik een ree tekende. Toch één van mijn lievelingsdieren.

dinsdag 4 november 2014

hapa-zome






Soms doe je iets waarvan je denkt: hoe kan het dat ik dit nooit eerder deed?! Zoiets deed ik nu; hapa-zome. Ik wist dat je uit plantenmateriaal kleur kon "kloppen". Maar nooit eerder dacht ik: doen! Tot vandaag. Ik vond deze techniek [een beetje een groot woord voor zoiets simpels] in de toverdoos van India Flint; [in haar geweldige boek: eco colour].
Zo werkt het: leg op een stevige ondergrond een stuk karton [ik deed het op de betonnen vloer van mijn atelier], leg daarop een lap stof of een stuk papier. Leg je blad [bloem] erop. Vouw je lap stof erover heen of dek af met een stuk papier. Klop met een hamer op de plek waar je blad ligt. Even zoeken hoeveel kracht je moet zetten; bloemen sla je gauw tot moes, het blad kon heel wat hebben. En klaar. Het enige moeilijke hieraan is stoppen! Ik zou per slot van rekening kerstkaarten tekenen, daar moet een mens een beetje streng in zijn.....Maar o, wat een mogelijkheden! Fluweelboom, wingerd, hondsroos......En wat een geluk; het is niet kleurecht dus als je bijvoorbeeld afdrukken op een T-shirt maakt, kun je het telkens opnieuw doen!